Search This Blog

Monday, September 19, 2011

Proper Review


about the previous entry, some said i wasn't being fair, some demanded a proper review and some saying i was seeking publicity through my blog. first of, since the day this blog was first written the tone has never changed, read through it and you'll find out. as such, 'seeking publicity' is an accusation which is uncalled for. but of course i wouldn't resort to calling names because i believe they are entitled to do so. but here is how i see it from a logic standpoint, 'publicity' would only be beneficial to me if i am doing this for a living. however that is not the case and as such doesn't make sense, pointless and irrelevant. perhaps why they love the movie so much.

however, i would like to address about the reasons behind the previous entry. and for the benefit of everyone i will 'try' and write some parts in bahasa melayu. be entertained.

1) on 'sampah'. untuk menjawab berkenaan sampah saya akan memberikan satu 'paralel'. pernah makan makanan ringan? makanan ringan jikalau diterjemahkan dalam bahasa inggeris berbunyi 'junk food'. apa yang dimaksudkan dengan 'junk'? rujukan cepat ke wiktionary memberi maksud sama iaitu sampah atau barang lapuk. ding dang, tora, sugus, super ring - kesemuanya terkelompok dalam jenis makanan ringan. makanan ringan hanya memberi kesedapan 'artificial' tidak berzat dan hanya membuang masa jikalau dilihat daripada aspek faedah pemakanan. jadi di sini secara paralel, filem tersebut boleh saya kategorikan sebagai makanan ringan atau dalam bahasa inggerisnya, junk food. sebagai contoh, babak dalam surau yang memaparkan 'keinsafan' yang dikarikaturkan, walaupun menghiburkan (for some) kerana bersifat slapstik selain meringankan isu berat (agama) adakah ianya sama dengan menikmati juadah lazat lagi berzat yang mak you masak? you tell me. so you get the drift, it is 'sampah'. dan jikalau dibandingkan dengan tora, ianya agak mahal.

2) formula. okay i'm tired of writing in malay, as you can see above, writing in malay is not time efficient and im writing this on my lunch break. anyway, on formula, well, its a movie that combines rempit and hantu, so why not. i don't see a reason why shouldn't they also include the word gangster in the title which would probably rake in another 8 million or 12? but here's the thing, in any industry there should be an ethic to making money, in fact even religion says so. the movie brings more harm in its message than positive, feel free to argue on this. you see on top of the many millions they've raked in, they get additional cash from astro first. so i think it is only fair that the movie makers are more responsible in making money.

3) now how does one become responsible? simple, quality. and this is where the movie is clearly lacking. the plot defied logic, was too weak while being caught in a web of unnecessary subplots which weren't even resolved. you may say, "it's a comedy!" well my reply to that is yes its a comedy which deserves a punch in the face.

4) terlalu banyak 'kebetulan'. contohnyalah, in one scene where zizan and his girlfriend were having conversation, secara kebetulan abang si girlfriend muncul untuk 'sound' si zizan dan secara kebetulan juga kawan si zizan (tai) cuba membunuh diri di tempat berdekatan, kesemuanya terjadi dalam 'perfect sequence' - i see this as either nak jimat duit tanak pakai banyak location or the scriptwriter is plain amateurish - which means he doesn't know how to break up the scenes - like i said earlier this is 'junk food' material. but hey, they got 8 million anyway.

5) let's go back to junk food. if you have a kid, and you know he loves junk food, and you never educate them why junk food isn't good and if consumed excessively would bring harm - would he know? the same as movie-maker, i am not saying they should play a parenting role but more of a guidance, to guide the movie industry in the right path - which means being responsible at making money. when you have a kid, you will not have him stuck in standard 1 forever, right? so think about it.

6) i know for a fact that i am a nobody in this 'industry' (if you could call it that). but hey, i don't even want to be somebody or anybody, i'm fine being a small fry as long as i could still enjoy the stuff im doing. i'll still do it regardless of what you think. and yes, i'll still write about it even if you were to treat me like garbage cause the only thing you can't do is take one's mind away.

7) the choice is really ours, just so you know 'jangan pandang belakang' which i enjoyed was first produced in 2007, about half a decade ago. what we see today is just an evolution of that with slight modification, that the ghosts are now on wheels.

like i said, if this is the case, what's stopping "Bohsia Hantu Gangster"?

yang benar - small fry, redza minhat.

40 comments:

mr.F said...

another well said bro :)

miyuza said...

well,.i think that's the different between a good and top movies,.most top/blockbuster movie rarely are good,.

and for hantu bonceng,the audience that makes it to 8 millions,mostly are those people who like to eat 'junk food',.maybe? who knows?
well i'm the one who watch it,.and all i just can say,.i enjoy the movie,.but yes as you say,.it is like junk food,.sedap hanya sementara,tapi tak berkhasiat,.,.

well just write what you want to,ignore those people that hate it,.it is your blog anyway right? :)

jedi said...

Same goes to "Raya tak jadi". Clearly the producer just selling the actors name.

Miss Fireflies said...

yup super well entry.i have posted and shared your previous entry on my fb.thank God i havent watched it yet.haha!

p/s: it was just a personal opinion from another person.why are these people really annoying by saying you werent fair??pfftt!

irah said...

im sure most of the ppl watching the movie are fans of zizan, cos' he's funny (to some).

nonetheless, i cudnt agree more witcha..this industry has been lacking real good quality movies that has some substance to it. thanks for voicing out.

hantu. hantu. hantu. tak habis habis.

i guess they ran out of ideas on what other hantu movies to make, thus why not associate hantu with rempits.

Dear God. what next. sigh.

Hazirah Mustaffa Kamal said...

Well, we HAVE to start worrying when our people spent 8.5 million for 'junk food' and ignoring the healthy ones.

Problem is, they are not eating junk food' sometimes, but MOST of the times. or do you need to do some recap on our box office records lately?

nizam arifin said...

Good points from u sir..we need more people like you instead actors who'd work for the sake of money..If it continues like this, plenty of "junk" movies will keep on to be produced..Watched "Hantu Bonceng", and wasnt impressed a bit and finally regretting that i wasted my money..

The usual point is that it's a comedy movie..but i'd say even in comedy, the movie fails..using the same joke and phrase over and over again..

How can his girlfriend who helped him to find the family of the dead girl and went to her house to meet her personally can suddenly not know her in the latter stage of the movie?(nasi kangkang scene)..

This will continue in the industry as quality for them is when your movie got the highest ticket sales..And, i wont be surprised if people will be slating you for your comments but no worries sir, i'll be backing you as what you said are the truth..

Rathy Shaheeda said...

well said! :) *droolsss

Tsir Ah Xuan said...

I've written a comment on this entry, but too long to write here so I took the courtesy to write an entry replying to this. Hehe.

Come and read it here:
http://tsir-ah-xuan.blogspot.com/2011/09/just-comment-to-gampangsolos-proper.html

.. or not. Whichever pleases you. :)

Izuan Kunang-Kunang said...

Very well said and I hope those filmmakers and scriptwriter will open their eyes and read this on positive perspective. I already had enough with this typical commercial genre of movie with the same lame actors and the same lame lawak bangang yang tak menjadi. I rather watch old black and white malay movies!!!

Anonymous said...

Tulisan kamu diatas amat menjijikkan,..Ya sampah...sampah...sampahlah yang telah menghidupkan panggung dimalaysia ini yang dahulunya hampir lupus,sampahlah yang membayar gaji pekerja panggung untuk mengutip sampah yang engkau buang didalam panggung tersebut lalu dijadikan taik yang engkau buang semalam,...sampahlah yang menyaksikan lakonan sampah yang engkau kencing lalu bercabang-cabang terpancut dalam pisau cukur, Soalan aku kepada kamu,...khatam sudah ke stanilavsky atau grotowsky dalam persediaan kamu sebagai seorang aktor,engkau jatuhkan hukum pada mereka ini dan aku jatuhkan kembali hukuman kepada engkau untuk aku jadikan muntah yang aku simpan busuk bernanah beberapa tahun yang lepas kembali kepada engkau,...aku mulakan mukadimah aku dengan gelaran SAMPAH YANG GAMPANG kepada kamu,...Mana kiblat kamu sekarang,..EINSESTEIN,Lars Von tier,Fellini,cronemberg,Kubrick,hitchcock,atau diri kamu sendiri yang tak tau apa paksinya,Dimana letak kamu dalam industri ini,midfield,striker atau pemain simpanan atau langsung tidak ujud...kamu menterjemah filem ini tanpa kamu kunyah segalanya,...satu tulisan pojokan berunsur provokative yang amat nipis isinya,...SAMpah yang Gampang,...maaf keterlanjuran bahasa aku gunakan,..maaf marah aku ini hanya untuk mengajak engkau untuk bersabung teori berlawan praktis agar engkau jangan sombong dan meletakkan akal yang diberi dikepala lutut engkau yang bebal itu,..Kritik engkau tidak langsung menjurus kepada film Critism,komen engkau seolah orang baru nak belajar mengenal seluloid,...Industri untuk kita kongsi bersama,...biar berasas dan beretika bila engkau menulis,seperti yang kau laungkan nilai etika didalam pembikinan filem,...SAMPAH YANG GAMPANG...harus egkau ingat jijik tulisan ini aku tunggu balasannya,kerana aku inginkan masyarakat berintilek dalam blog kamu ini tahu akan nilai untuk berbahasa dengan tidak memperkecilkan khalayak yang rata-ratanya dinegara ini menonton untuk membuang sampah didalam panggung,...Sebelum sampah ini aku sumbatkan kedalam mulut kamu yang hancing dan busuk itu,aku ingin memberitahu bahawa aku menunggu maklum balas yang sangat beretika untuk kita sama sama berbahas....Jika tidak aku harap kamu jadi sahaja Badut dikalangan orang-orang kamu sahaja,...kerana aku jijik melihat kamu bermain dengan sampah yang mahal itu,...

redza minhat said...

:) don't be a playa hater brother.

looking at your amateurish comment, i could crush you anytime i want. please email me at redzaredza@gmail.com with your name if you want a full debate on hantu bonceng.

jangan marah sangat and... baca balik entry tu, it never said anything about the audiences or 'khalayak' it made specific reference to film-makers you maggot.

so please, reply to me in private, the email as above.

akusuzisuka said...

wow, emonye anonymous tu. perluke. terase diri seperti sampah sbb tu emo melampau agaknye. maybe coz hes part of that movie kot. entah.

but sorry to say, comment sampah itu sendiri sampah. tak intelek mana pon.

lagi ada hati nak debat secara beretika.

kesian.

Tsir Ah Xuan said...

That is why, when doing a creative product criticism, emotion has to be put aside. Just present facts, and if possible suggestions for solution.

However, as Redza puts it, a blog is a blog. What's on one's mind, the right to think and write. It is a free country last time I check.

I beg to be corrected.

WALlahu'alam

Anonymous said...

YA aku marah,aku rasa engkau bangang je...marahkan sampah rumah kau terbakarkan,...tulisan engkau tu sehingga macam bangsat filem melayu ni,,,Hantu bonceng bukan filem untuk apresiasi dan tak kan lah aku nak jadi bodoh macam engkau mengapresiasikan filem hantu bonceng,..kan aku dah cakap engkau ni bangang,..pilih filem betul kalau nak mengulas,...
akusuzisuka engkau pun bangang jugak...bukan pasal hantu boncenglah ,..pasal bahasa kawan engkau yang bangsat ini kau project pada filem melayu,...bukan pasal aku dalam production cos im inside the society,...dan engkau pulak apa,.?Pelacur industri ke,... TSIR Ah Kuan,cina murtad ke apa kau ni,ya free country,jangn nak jadi hero...yes free country,..if im emo then so what,its a free country,...aku geli sebab kamu ni from nowhere pun tapi tulisan kamu seolah eeeeee aku geram dan semakin geram dengan kamu,...sabar,..aku panggil ramai untuk jengok blog engkau yang popular ni.,,,ini bukan perjuangan hantu bonceng sahaja bahalol ini untuk engkau ingat sikit tulisan itu harus menjurus dan jangan nak jadi scolar sangat...tak payah nak private email sangat...disini lebih meriah,,,...

Anonymous said...

let see who crush who boy...

Anonymous said...

amateur ha...well see bro,..how pro u are,...ill make u cry in this bloc bro...in ur own blog,..cos u touch the society that u live in,..

redza minhat said...

Is that it. Chill lah. Kalau marah sangat bukan you dapat apa pun uols. Dengan points tunggang langgang, kalau nak berbahasa kesat pun biar berseni. By the way, tak faham english eh? You macam tak faham pun i tulis apa, belah mana i tulis pasal society pulak, i tulis pasal movie makers, sabarlah uols. Kalau tak suka jangan baca. Panggillah lagi ramai lagi bagus. I ok jer.

And guess what, kalau i censor je terus you ni pun bukan orang tahu ye dak? So sabar ye uols.

akusuzisuka said...

anonymous dude,

you're funny. i think you boleh jadi pelawak. jgn lupe masuk audition raja lawak next year k.

rm,

jgnlah censor die. i nak tgk sampai mana die boleh debat secara intelektual dengan u. ayat mcm hebat. ayat jelah. isinye takdak pon. setakat emo sendiri memaki hamun semua. hebat habis lah tu. nak attention je ni.

kesian

redza minhat said...

"Hantu bonceng bukan filem untuk apresiasi dan tak kan lah aku nak jadi bodoh macam engkau mengapresiasikan filem hantu bonceng"

you sendiri agree filem ni 'sampah'. how la to argue. premis pun tak betul macam mana nak buat i menangis uols.

Tsir Ah Xuan said...

Haiyo.. aku pun kena.

Wei shenme wo bu key zhuo Huayu ren de mingzi? Women shi yi-malaiyixia-ren. Hahaha

OK lah what nak panggil lagi ramai. Leh ah wat promosi free to this blog. More traffic!

Anonymous ni macam masuk rumah orang marah2 cara orang hias rumah. Haha.. Rasanya analogi ni tepat kut. Apa? Anonymous tak faham apa maksud 'analogi'? Adeh! #facepalm

Anonymous said...

akusuzisuka yes im funny,.ya u will love my jokes trust me and Sampah yang Gampang,i live in that intention now in malaysia...dnt worry dude u and ur bastard friend here gone man,...nak art ha bro,..melukis boleh ke,main music boleh,visual art u strong ke,?ya betul bercakap u guys memang pandai,..buatlah wei,...? Sampah yang gampang....u living in high class taste ke?,...tuitt,...my attention here supaya orang boleh singgah sini and tengok what happen in this wall..then diorang belah,...then datang yang baru then diorang belah...hey if u are Hasan Mutalib ka,krishen jit ka,amir mohamad ka,..boleh la aku layan...tapi bukan,..ini bukan zaman vincent van gohl brader mau potong telinga..Damn u...ini je ke persembahan lu ...sekarang kita sembang lu gua pulak k,...maksudnya lu memang tak beretika,...by the way ur bastard friend akusuzisuka sekarang tengah provoke lu tu,,...kan bodoh otak macam keldai,..mat salleh konon tuitt...

Anonymous said...

lu cina murtad ,.. blog lu pun pondan lembik lagi mau main bahasa-bahasa,...gua masuk rumah orang gua bagi salam brader,tapi ini rumah angkatan munafik,..lu jilat la balik brader,..dah jawab,..tak payahlah sangat nak jilat punggung kawan lu ni,...belah sudah....

Anonymous said...

Lu nak chill ke bro,gua tak nak,...gua nak lu rileks satu corner lu jilat balik apa yang lu tulis pasal MALAY MOVIES,...panggil lah lagi kaum lu,..ini baru tiga orang cakap pun macam budak-budak,..lu sekarang sudah bogel dengan kawan lu yang kalau perang dia ni yang patut mati dulu refer to this bastard (akusuzisuka)..

redza minhat said...

What did i write about Malay Movies? I am enjoying this by the way, despite your half wit writing. So tell me what did I write about Malay movies.

Here is the argument, the movie is rubbish, the movie makers should be more responsible to produce quality stuff. Now which part of the statement that ticks you off?

Answer the two questions above, otherwise, I am seeing this as arguing with a broken pencil. Pointless. And as such, I shall retire.

Anonymous said...

Umm...hi.
This may sound out of topic from you guys are having here and really, come from out of nowhere.

But RM, I'm curious. Why KIL? Why do you want to do that project?

Give me an awesome answer like you blog your thoughts in here. Okay? Okay.

Oh on another note, I'm a different anonymous
Heh

Sorry for this

irah said...

hahahahahahah....anon do you really really think Hantu Bonceng was that good for you to come here and defend it so badly/harshly? u heard most of the ppl agree right..that it wasnt that good. however, ur definition of good might differ from ours.

what RM was trying to convey is that this industry cud've evolve, into producing more intellectual movies and improve on its quality (asyik stuck idea hantu je). in which movie makers r responsible of.

and eventually who knows prolly we can go international some day. ada ke filem french pasal hantu rempits? dont u want to see this industry grow?

your choices of words, reflects u. malu lah. maybe this society isnt ready for good quality movies.

argument yg sgt...xleh bla.

akusuzisuka said...

kesian.

tak mendatangkan faedah cakap dengan manusia begini.

I wish you all the best in life, anon yg emo.

:)

me! said...

dear anon, maybe what rm wrote in his blog is a bit daring for someone like him (public figure) to write such thing. lagi2 dia org filem jugak.but come on anon. if you do really want to argue please do it right. professionally. why r u so mad?for me filem adalah sgt subjektif untuk dinilai. we crit because we care. we care because we pay =) dont ask others to chill BRO. u need to CALM down. peace.

Travel Photos said...

I bet the anonymous dude is someone behind the production of 'hantu bonceng'. Maybe the 'tok dalang' ...ahh forget it !!! I do agree with RM. That was his personal view, but it was really true.

Anonymous said...

im not from this HB production,maaf RM is not a public figure and he is also not in film making and thats make me so angry when his stupid view is nonsence,..again this is not about hantu bonceng dude,..this is my counter on his condeming malay film industries and im in that society,...again MALAY FILM,...bull shit,..what is TOK Dalang (travel Photo) kalau u tak tau pasal wayang kulit and Mak Yong dont try to be smart,...have u work with any hollywood production?u dont cos u tak familiar langsung dalam imdb crews or prod in malaysia,..but ido...and im profesional cinematographer and shots a lot of local and foreign prod inside and outside malaysia,kalau setakat ur friend berlakon dalam pisau cukur pakai gigi besi and u guys call him public figure tuuiit,boleh belah....so travel photo,..just be silent with ur experience and knowlege cos u guys tak sedar malaysian ada ramai profesional yang acredited on international level k,...HO yU Hang pun tak pernah condem tak beretika macam lu,aruah kak min(yasmin ahmad) pun tak bikin sampah macam lu orang....Jngan critic kalau tak pandai critic,lu orang siapa????faham pasal penulisan dulu baru belajar nak critic,...and MEL please la,...u said u guys care,...dnt buang ur rm10 u simpan and produce ur own so call new wave film la,...within ur comunities,...So tis blog is full of rubbish,..i tak kisah sebab i just nak orang visit an baca this war comment.thats it....so job done,..

Anonymous said...

wei ira,...stop say about international kalau u tak faham,..."cult" la bodoh,popular culture...memanglah french tak buat mat rempit sebab diorang tak ada mat rempit bodoh,...satu lagi gua ajar lu,...sebelum score international score lah dulu local,..kalau tak content collectionnya,..bila engkau cakap macam ni engkau tak respect penonton yang suka tengok,..engkau tak suka ok lah tapi ramai orang di luar sana suka,...jadi engkau bodohlkan lah orang yang kat luar tu,...pembikin buat untuk orang menonton kalau nak layan lu orang dalam blog ni mati la,...engkau pun perempuan yang tak ada kualiti,..sebab apa yang engkau cakap macam anak orang kaya yang miskin,...and again ira u are not in the industries,..come here if u really want to meet the player...aku lebih masak dengan history of french new wave dari engkau,...setakat graduate local universities nak sembang lu boleh belah,...gua ada open house nak layan,...lu orang pakat lagi dengan member-member lain k....akusuzisuka lu belah brader,lu pun bukan penting sangat,..peace ha...tapi kat luar gua ludah muka lu...

redza minhat said...

:) ok point taken. thank you. we are fighting a different battle. to each his own. again, thank you.

Unknown said...

wowww.. after a long time not visiting gampangsolo. i really entertained myself today. and i always know RM the coolest when it comes to counterpunch thingy. but in case u want to cool yourself down, i have words for u.

Imam Syafie berkata: “Aku mampu berhujah dengan 10 orang yang berilmu tetapi aku pasti kalah dengan seorang yang jahil, kerana orang yang jahil itu tidak pernah faham landasan ilmu”.

Anonymous said...

good one Unknown! :)

-not THAT anon-

Anonymous said...

Kelakar betul laa si Anon ni. Berdasarkan apa yang aku tengok dan baca, kalau diadakan debat perdana dah lama kalah dah si Anon ni. Yang aku faham lah kan, Si RM ni tulis blog sebagai seorang pengguna/penonton. Kebetulan je yang dia ni seorang pelakon. Aku nak tanya satu soalan dan aku harap Si Anon dpt jawab dgn simple dan mudah. Soalannya, kalau kita memBAYAR untuk sesebuah produk, kita sebagai pengguna berhak untuk menyukai atau tidak menyukainya kan? Aku bagi contohla supaya otak kau yg simplistik dapat memahami soalan aku ni. Kalau kita order nasi goreng dan pada kau rasanya macam sampah, kau berhak nak marah sebab kau bayar nasi goreng tu kan? Situasi dia sama lah macam situasi sekarang ni. Dah lah aku tak nak tulis panjang2, aku sure si Anon ni akan maki aku panjang lebar dulu sebelum dia jawab soalan aku. Dan kita semua tau soalan aku tu memang ada kebenaran. Sekian terima kasih. -a different anonymous-

lynodehearty said...

love it bro~!

sy pun xsuka cerita tu..mmg crap habes..hehe..:)

i love u and im waiting for KIL~!

sy da tgk short movie "lightbulb"..best sgt!!!

Anon-Sengal said...

Tak guna debate dgn org bodoh. Emo lebih, isi tadak.

WXYZ said...

I couldn't agree more with you! All these while, I wanted to say something about all of it, but I think there's so many fans of junk food out there. I rarely found somebody who doesn't enjoy malay movies like you.

And my dear ANONYMOUS, if you really want to say something about this post, or you want to give any comments, make sure you have POINTS. BUKAN CAKAP MCM SAMPAH. TELL ME, TELL US, TELL HIM WHY YOU THINK THAT MOVIE ARE NOT SAMPAH?

And please read this point, in malay would be better.

TAK SEMESTINYA CAREER KAU HEBAT, SEGALA PERCAKAPAN KAU ADALAH BENAR. Sedangkan Nabi menerima pendapat dari sahabat nya. Ini tidak, kami disini beri pendapat sndri which is hak masing2, tapi kau cuba membangga diri, tanpa membuktikan apapa. Apa sebab kau nak cakap apa yang kami tulis disini adalah salah?

Sedangkan orang debate pun, dua dua side ada points sendiri. Tp kau, hanya membaca, dan comment, dan membangga diri.

You should be ashamed if your CAREER IS THE BETTER THAN HIM but your MINDSET NEEDS REPAIR.

Au Revoir!

husn bosn said...

Walaupun setahun aku terlambat nak cakap jugak..

the fact that many people love junk food and so anything junkie. We can do nothing.

Glad someone out-lashed about it. thanks.